Grunden i PowerPoint

PowerPoint används som ett komplement när du skall göra en presentation, men du MÅSTE inte alltid använda det 🙂 Nackdelen med PowerPoint är att du är styrd och låst i ordningen av din presentation. Fundera en gång extra innan du sätter igång, kanske är det lättare att få flyt i din presentation med Overheadbilder eller att rita på tavlan?

Fortfarande övertygad om att ska använda PowerPoint? Då ska vi försöka göra det bästa utav det! Jag visar i Office 2010 versionen av PowerPoint, men skulle det skilja sig mot din version så tror jag säkert att du hittar rätt, annars hojtar du till!

Vi börjar med att skapa en enkel presentation så vi har något att utgå ifrån:

Funktionellt men inget som folk vill titta på. Hur gör vi den mer lockande? Vi börjar med att titta på färgteman.

PowerPoint har gjort det enkelt för oss med färdiga färgteman som ska passa ihop. Under fliken design finns de färdiga mallarna. Dessa mallar är ett enkelt sätt att göra sin presentation lite snyggare, men samtidgt så får man inte tänka själv. Vi återkommer lite senare om det. För nu väljer vi en mall.

Kom ihåg att din presentation skall vara ett stöd till din presentation, alltså skall man inte stå och läsa innantill från sin PowerPoint . Två exempel på rätt och fel.

Fel

Fel

Rätt

Rätt

Det får alltså inte vara för mycket text på en bild, men det får inte heller vara för mycket text på en gång. Människor fungerar på det sättet att om man lägger fram en text i en presentation så tittar folk där och slutar lyssna på vad du som presentatör säger. Därför bör man lägga ut korta texter som går fort att läsa och som bara handlar om precis det du pratar om. I PowerPoint gör man det med animeringar

Vi går in på bild 2 i presentationen där vi har en uppräkning med fyra punkter som vi vill skall komma fram en i taget. Markera någonstans i texten, välj Animeringsfliken och t.ex. Flyg in.

Nu kommer texterna in med en rad i taget när du klickar eller trycker mellanslag. På bilden ser du i vilken ordning punkterna kommer in.

Överkurs: Om vi har underrubriker så knasar det till sig lite när man animerar. Vi tar ett exempel:

Tanken som vi har med vår presentation här är att först skall ”Third person shooter” visas och sedan vill vi ta fram först CounterStrike och sedan Max Payne. Men som du ser på siffrorna så kommer alla punkter med en tvåa framför att visas samtidigt.

Ställ dig i raden CounterStrike och välj Start: vid klickning. Nu ordnas hela bilden om på det sätt som vi tänkt oss.

Grattis! Nu har du på god väg med en PowerPoint som faktiskt kan göra nytta 🙂

Ps. Glöm inte att korrekturläsa din presentation. Vet du med dig att du ofta skriver fel, be någon annan kontrollera.

Annonser

Om fossing

En lagom klumpig lärare som lever efter devisen "Lös problemet"
Det här inlägget postades i PowerPoint. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s