Första titten på Excel

Det är inte bara ekonomer som använder sig av Excel utan det finns många praktiska sätt att använda Excel på som vi ska återkomma till. Det är t.ex. väldigt bra på att göra diagram, något som lyfter de flesta redovisningar.

För att vi ska kunna använda det som ett verktyg så måste vi först lära oss grunden.

Ett arbetsblad i Excel är indelat i rader och kolumner. Raderna har nummer, kolumnerna bokstäver. Alla rutorna kallas för celler. Cellen som är markerad på bilden heter A1 eftersom den finns i kolumn A och på rad 1.

En cell kan innehålla siffror, text eller en formel. Om ett värde inte får plats i en cell så kommer det upp ### i cellen. Ställ då muspekaren på linjen mellan två kolumner och dubbelklicka för att anpassa bredden.

Mata in ett värde i en cell och avsluta genom att trycka Enter.

Prova att fyll i nedanstående:

När man gjort dessa inmatningar så vill man summera hur mycket man sålt för under veckan. Antingen ställer man sig i formelraden (den ovanför D kolumnen där det står fx) och skriver =B2+B3+B4+B5+B6 som summerar ihop värdena i dessa celler. Men eftersom det är en väldigt vanlig uträkning så finns det en färdig knapp i formelraden.

När man trycker på autosumma-knappen dyker det upp en formel som säger =summa(B2:B6) och innebär samma sak som vi skrev själva.

Alla uträkningar börjar med att man skriver = i formelrutan, annars blir det bara en text.

Excel är duktig på att fylla på värden när vi vill ha serier, t.ex. veckodagarna i exemplet ovan. Prova att ta bort tisdag-fredag och markera sedan måndag. Ta tag i den lilla svarta fyrkanten i nedre högra hörnet av cellen och dra nedåt så fyller Excel på med rätt dagar.

Övning

Ni skall ha gårdsfest och du har fått i uppdrag att göra en kalkyl för festen. Det finns fasta kostnader (DJ, belysning) och fasta intäkter (Bidrag). Kostnad för mat är beroende på hur många personer som kommer. Inträde är också beroende hur många personer som kommer. I följande celler på bilden finns formler: B7, B13, B16. Fyll i och skapa formlerna. För att multiplicera så använder du stjärna (*). Om du ändrar antalet anmälda så skall cellerna med formler också ändra sig.

Annonser

Om fossing

En lagom klumpig lärare som lever efter devisen "Lös problemet"
Det här inlägget postades i Excel. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Första titten på Excel

  1. Kitty skriver:

    Hehe, jag har kvar ”Gårdsfest” i mappen med skolarbeten (: Och i stort sett allt annat excel:igt vi gjorde. Och ja, här kommer det: Du hade rätt, idag har jag behov av det jag bankade in i huvudet under lektionerna även om jag inte trodde att jag någonsin skulle ha det. ^^

  2. fossing skriver:

    Tjoho, vi har gjort någon form av nytta 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s