Markering av text

Ibland när jag tittar på folk som arbetar med att skriva i Word så händer det att om man skriver fel i en mening och upptäcker det först fyra-fem ord senare, så suddar man tillbaka till där det är fel för att åtgärda. Är inte det väldigt mycket extrajobb? 🙂

Kanske beror det på att man är lite osäker på hur man hanterar text i Word, kanske beror det på att man inte vill sträcka sig efter musen när man har fått in lite flyt på tangentbordet? Jag vet inte, men jag kan i alla fall ge ett par tips om hur man kan arbeta.

Det känns ibland lite svårt att markera text med musen men det finns hjälp. Om du vill markera ett ord – dubbelklicka på det. Vill du markera ett helt stycke för att t.ex. flytta det – trippelklicka på det, d.v.s. klicka tre gånger i snabb följd.

Det var musen det, nu över till tangentbordet som ibland ger dig högre precision än musen. Du markerar text genom att hålla nere Shift (stor bokstav). Om du vill markera tre bokstäver till vänster om pekaren håller du nere Shift och trycker vänsterpil tre gånger. Flytta pekaren till slutet på en rad med End och till början med Home. För att flytta dig ett ord i taget – håll nere Ctrl och använd vänster/högerpil. För att markera ett ord i taget håller du även ner Shift.

För att flytta till början av ett dokument – Ctrl+Home, för att flytta till slutet av ett dokument – Ctrl+End.

Om du nu tänker dig fallet att du skrivit fel för fem ord sedan, sudda inte bort fem ord i onödan utan håll nere Ctrl och tryck vänsterpil fyra gånger, håll sedan nere Shift när du trycker femte gången för att markera det felaktiga ordet. Skriv nytt ord och tryck sedan end så är du tillbaka där du var innan. Efter lite träning så kommer du att se att det går mycket fortare att redigera på det här sättet.

Det här sättet fungerar även när du skriver texter i en blogg eller liknande.

Annonser

Om fossing

En lagom klumpig lärare som lever efter devisen "Lös problemet"
Det här inlägget postades i Word. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s