Fotokurs – Exponering

Exponering handlar om att utsätta sensorn i kameran för ljus. Rätt (korrekt) exponering innebär en bra kombination av bländare och tid.

Underexponerade bilder är för mörka, överexponerade för ljusa.

För en korrekt exponering så samverkar bländare, slutare och ISO-tal. ISO-talet berättar hur ljuskänslig ”filmen” är i kameran.

Samtliga bilder i serien nedan är tagna med F1,8, 1/25. Detta betyder att bländaren är inställd på 1,8 och att slutar tiden är 1/25 sekund.

Ett högt ISO-tal ger bättre ljuskänslighet och gör att man kan fotografera utan blixt inomhus. Nackdelen är att man får högre brus i bilden.

I de flesta systemkameror kan man använda sig av histogram när bilden tas och då kan man få en föraning om hur bilden är exponerad. Man kan även plocka fram detta i efterhand i Photoshop eller Picasa.

Ett histogram är en representation av ditt foto i form av en graf. Det visar hur exponeringen ser ut rent ljusmässigt. Ju fler pixlar vid en viss nivå, desto högre stapel. En hög stapel till höger betyder att bilden innehåller många ljusa pixlar. En hög stapel till vänster betyder att bilden innehåller många mörka pixlar. Detta behöver INTE vara fel. Om vi fotar en vit hund som leker i snö så kommer det att vara mycket vitt i bilden, även om den är korrekt exponerad. Dock brukar det vara en varningssignal om man har en hög stapel ut till höger. Det brukar kallas för att bilden blir utfrätt.

Det är väldigt vanligt när man fotograferar i motljus. Ett bra tips är att se till att histogrammet inte vidrör den högra kanten för då försvinner detaljer i det ljusa.

Bilden nedan är korrekt exponerad, förutom fönstret i bakgrunden som blir för ljust.

Snöfoto är ett område som är ganska svårt eftersom kameran luras av allt ljus som reflekteras från snön och då tror den att det är ljusare än verkligheten. Kameran luras att välja en snabb slutartid och snön blir grå (bilden blir underexponerad). Samma sak gäller när man fotar i motljus. Därför måste man kompensera exponeringen. Enklast kan vara att ta en bild med automatik och se vilka inställningar kameran gör och sedan slå över till manuellt och börja experimentera därifrån. Bilderna kan dock bli blåaktiga och det beror på vitbalansinställningen. Ställ om till moln i så fall. (vi återkommer till vitbalans)

Vill man inte fota helt manuellt så kan man exponeringskompensera.

Fungerar inte i automatikläget men i P, Tv och Av.

Annonser

Om fossing

En lagom klumpig lärare som lever efter devisen "Lös problemet"
Det här inlägget postades i Fotokurs. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s