Hjälp, vad hände?

Ibland kommer man åt någon knapp på datorn och allt blir tokigt utan att man vet riktigt varför. Något som jag råkat ut för ett par gånger de senaste veckorna är elever som kommit till mig när webbläsaren helt plötsligt tappat bort adressrad, statusfält, m.m. Det är en funktion som finns i både Internet Explorer, Google Chrome och Firefox, nämligen helskärmsvisning. Tanken är att man använder det för t.ex. presentationer eller på en informationstv. För att gå till helskärmsläge (och även för att avsluta samma läge och gå tillbaka till normalt) så trycker man F11.

En annan klassiker är när alla paneler försvinner i Photoshop. Lika frustrerande varenda gång och även om man vet vad det beror på så brukar det ta ett tag innan man kommer ihåg hur man återställer…tryck på tabb-tangenten.

Tabb är förresten en bra knapp på tangentbordet när du vill avlasta din musarm lite. Grundfunktionen som den har är att hoppa mellan förinställda tabb-stopp i t.ex. Word, men den fungerar även för att hoppa mellan olika fält eller länkar på en webbsida. Om du fyller i ett formulär så är det både slitsamt och tidsödande att flytta handen till musen bara för att gå till nästa fält. Om du inte använder tabb-tangenten redan nu, så prova!

Paneler

Paneler

Utan paneler

Utan paneler

Annonser

Om fossing

En lagom klumpig lärare som lever efter devisen "Lös problemet"
Det här inlägget postades i Blandat. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s