Fotokurs – Porträtt

Vad är det som gör ett bra porträtt? Det är inte helt lätt att svara på, men jag ska försöka komma med några tips i alla fall.

Det gäller att fånga personligheten och det är enklast om personen är avslappnad. Skall du fota någon så kan du sällan bara kliva fram och ta EN bild. Det brukar bli oerhört stelt.

Prata, skratta, fota … lär känna din modell. Med en modell som får förtroende för dig så kommer du att få en mer avslappnad och naturlig bild.

Barn är mer naturligt avslappnade så träna på dem först.

Modellen blir även mer avslappnad om du som fotograf är lugn. Lär känna din kamera, var avslappnad och ha ett par idéer förberedda innan du börjar fotografera.

När du tar porträttbilder är det just porträttet som skall vara i fokus så tänk på att det inte finns störande objekt med i bilden.

Rensa och flytta motivet. Om du använder kort skärpedjup så blir bakgrunden oskarp och personen du fotar blir det viktiga.

Porträtt gör sig bäst med ett 50 mm objektiv. Om du inte har ett fast objektiv så ställ in ditt objektiv på 50 mm. Undvik att zooma eftersom bilden då kan förvrängas. Arbeta med fötterna istället. Då ser du även fler möjligheter och får bättre kontakt med modellen.

Försök hitta det personliga i den du fotar t.ex. ett härligt skratt eller vackra ögon. Hitta personligheten genom att fota mycket.

Ett bra knep är att personen sitter på huk och du står ovanför och fotar. Den du fotar tittar då upp på dig, ansiktet får en snygg form och dubbelhakor försvinner.

Det kanske viktigaste är att hitta ljuset. Sätt inte personen rakt i solljuset då skuggorna blir hårda och motivet inte lika vackert. Fota gärna en solig dag, men hitta skuggan, eller testa motljus. Försök undvika ojämnt ljus som ger skuggor i ansiktet.

Var inte rädd för att gå nära, riktigt nära, så att man verkligen ser ögonen och fräknarna. Ett porträttfoto bör ha ögonen i fotots övre tredjedel och bör fotas i stående format, men regler kan ju brytas 😉

När man fotar får man inte ljus överallt där man vill ha det och då kan en reflexskärm vara en lösning på en del av problemet. Kostar 2-300 kr men man kan även göra en egen med en bit frigolit eller kartong som man lindar aluminiumfolie runt (matta sidan utåt).

Undvik att sätta din modell mitt i bilden. Använd istället det gyllene snittet för att få mer dynamik i bilden.

VÅGA! Ingen kommer att bli särskilt imponerad av de ”säkra” skolkortsbilderna. Använd rekvisita eller be modellen titta åt olika håll.

Många har en tendens att kasta huvudet bakåt, speciellt när de skrattar. Be dem sänka hakan, man vill ju fokusera på ögonen och inte på hakan. Våga säga åt folk att flytta på sig för att du ska få bilden som du vill.

 

 

 

Prova att fota på ”trekvart”

Vänd ena axeln mot kameran.

Om du vill få en modell att se smalare ut ska de inte ha armarna utmed kroppen.

Låt modellen posera på en stol, sittandes långt fram, lutad lätt framåt.

Fotar du ett par så placera de riktigt nära varandra. Tittar de rakt på varandra istället för in i kameran så blir det intimare.

Att fota barn är bland det roligaste som finns, men även bland det svåraste. Grundtipset är att gå ner i ögonnivå med barnet! Antingen samarbetar barn inte alls eller så samarbetar de för mycket. Inför stundens allvar kan de lätt få en forcerad och onaturlig hållning. Små barn kan tycka det är lite otäckt eller så går de iväg just när du ska ta bilden.

Det är inte enkelt att få en naturlig och spontan porträttbild av barn…lösningen är att distrahera i rätt ögonblick. Skapa en vänlig atmosfär och låt en förälder distrahera genom att placera sig diagonalt bakom dig med ansiktet i samma höjd som kameran. Har du ingen förälder som hjälp kan du väcka uppmärksamhet med lek och prat med barnet.

Om det är svårt att fota EN människa så är det snudd på omöjligt med en grupp. 😉

Det vanligaste felet är att folk står för långt ifrån varandra med mycket känsla av ett klassfoto. Traditionellt ställer man t.ex. en chef i mitten som ”håller ihop” gruppen av människor som står på en linje.

Fundera på varför du tar bilden? Skapa ett tema och arrangera dina modeller.

På bilden visas en studentkår som skall ha luciatåg och bilden visar att de slåss om att få bära luciakronan.

Våga ställa folk tätt intill varandra.

Seriefotografera, ta minst tre bilder varje gång för det kan vara små variationer på varje bild, en blinkning, en fluga som flyger förbi, ett hårstrå som halkar ner…

Att fotografera människor kräver tålamod, övning och en liten gnutta tur.

Sist men inte minst: Ha kul!

Annonser

Om fossing

En lagom klumpig lärare som lever efter devisen "Lös problemet"
Det här inlägget postades i Fotokurs. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s