Delad markering

När man arbetar med datorer så behöver man ibland göra det som kallas för en delad markering. Det kan vara i form av att man behöver markera celler i Excel som inte ligger precis brevid varandra eller att man på ett webbformulär vill markera flera saker.

Vi tar Statistiska Centralbyrån som exempel på när detta kan komma till användning. En elevuppgift var att ta fram hur många invånare mellan 18 och 64 som det finns i Blekinge. I statistikdatabasen ser det ut såhär:

Att välja län är ingen svårighet eftersom det bara är ett val, men redan i ruta två börjar bekymren…ett alternativ är att klicka i den rutan och trycka Ctrl-A för att markera alla. I rutan med ålder blir det värre eftersom vi då inte ska ha alla utan bara 18-64. Börja med att leta fram 18 och klicka på den. Bläddra sedan ner till 64, håll nere Shift (stor bokstav) och klicka på 64. Nu skall alla åldrar mellan 18 och 64 vara markerade. Säg att du istället hade velat plocka ut hur många som fyller jämnt i år, d.v.s. de som 2010 var 19, 29, 39, 49, 59, 69, 79, 89 och 99. Då börjar du med att leta upp 19 och markerar den, sedan bläddrar du ner till 29, håller nere Ctrl och klickar på 29, o.s.v.

På samma sätt fungerar Shift och Ctrl i de flesta program.

Annonser

Om fossing

En lagom klumpig lärare som lever efter devisen "Lös problemet"
Det här inlägget postades i Blandat. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s