Räkna ut en brytpunkt

Att få fram en brytpunkt är matematiskt ganska enkelt eftersom man då kan rita ut funktionen och hitta punkten där två linjer korsar varandra. I Excel är det inte fullt lika enkelt (eller så har jag inte hittat sättet ännu) men det går. Vi tar ett exempel från verkligheten, Stina ska köpa ny bil och med tanke på att bensinpriset rasar iväg så vill hon veta om hon skall välja en bil som går på bensin, etanol (E85) eller diesel.

Följande uppgifter är givna: bilen är en VW Golf och den finns då i två modeller, en för diesel och en som klarar både bensin och etanol (multi). Dieselbilen drar 0,45 liter/mil och multimodellen drar 0,71 med bensin och 33% mer med etanol. Skatten är 1020 kr/år för multi och 2032 kr/år för diesel.

Bränslekostnad 2011-05-02 är hos Jet 14,53 för bensin, 9,59 för E85 och 14,19 för diesel.

Beräknad körsträcka per år är 1500 mil.

Nu kan vi ge oss i kast med uppgiften och börjar med att ställa upp på lämpligt sätt i Excel.

Här är grunduppställningen på ett lämpligt sätt. Se alltid till att hålla värdena i egna celler för då är det enklare att justera om t.ex. priset på diesel skulle gå upp 15 öre.

Dags för formler! I markerad cell blir formeln =$B$2*B5*B6+B7 och sedan fyller du formeln till C9 och D9. Snygga till i valutaformat så borde resultatet vara som nedan.

Nu kan vi se att dieselbil lönar sig om man kör 1500 mil per år men om vi vill veta vid exakt VILKET miltal det lönar sig, hur gör vi då? Då kan vi använda något roligt i Excel som heter målsökning. Verktyget finns på Data-fliken.

Innan vi kan använda oss av målsökningen så måste vi ha en formel som den kan använda och ett värde som kan ändras (miltalet). Om vi börjar med att jämföra bensin och diesel så vill vi ju veta vid vilket miltal totalsummorna för dessa är lika. Det kan vi dock inte få till i en formel utan vi får använda oss av matte och flytta om lite i formeln för att Excel ska kunna hjälpa oss ”Totalpris bensin minus totalpris diesel är lika med noll”. Vi skapar den formeln i cell B11: =C9-B9

Nu är vi klara att köra igång en målsökning!

Målcell är den cell med formel som vi precis skapade och vi vill att värdet ska bli noll. För att få fram det så får Excel ändra värdet i cell B2 (miltalet). Klicka på OK så får du fram ett nytt miltal i celll B2 – cirka 257 mil. Alltså räcker det med att köra 258 mil om året för att det skall vara lönsamt med diesel jämfört med bensin.

Ångra (Ctrl-Z) och gör om samma sak med diesel mot E85. Om du gör rätt blir svaret cirka 379 mil. Prova även att göra jämförelsen mellan bensin och E85. Här blir svaret lite svårare att tolka..men betyder på ren svenska: aldrig.

Målsökning är ganska fiffigt men det är inte alltid man kommer ihåg att man kan använda den. Nu har du i alla fall lärt dig ett bra användningsområde.

Annonser

Om fossing

En lagom klumpig lärare som lever efter devisen "Lös problemet"
Det här inlägget postades i Excel. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Räkna ut en brytpunkt

  1. Jim Frank skriver:

    Fick bra nytta av din beskrivning av målsökning idag, nu gällde det olika elbolag med eller utan fast avgift av olika storlek. Mycket bra beskrivning, kommer att använda målsökning fler gånger. Tack! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s